Usuwanie facebooka gumką

Jak usunąć FB? Czy można zawiesić czasowo konto na FB?

Facebook to jeden z najpopularniejszych serwisów społecznościowych naszych czasów. Co jednak gdy jesteśmy nim już zmęczeni i chcemy od niego odpocząć? Usunąć konto, a może lepiej je tymczasowo zdezaktywować? Jak to zrobić?

Usunięcie konta na FB a jego dezaktywacja – różnice

Korzystając z ustawień dostępnych na Facebooku, mamy do dyspozycji dwie opcje – trwałe usunięcie konta oraz jego czasową dezaktywację. Różnica między nimi jest dosyć duża, mianowicie, w przypadku usunięcia konta, trwale i nieodwracalnie tracimy wszystko to, co się na nim znajdowało. Nie będzie możliwe jego późniejsze aktywowanie i jakbyśmy chcieli wrócić, konieczne będzie założenie nowego konta.

Dezaktywacja z kolei nie usuwa zawartości naszego konta, po prostu ją ukrywa przed innymi. Mimo to wciąż mamy dostęp choćby do Messengera, jak również pozostaje opcja logowania przez FB do innych aplikacji. Inni użytkownicy mogą więc wysyłać do nas wiadomości i jesteśmy widoczni jako aktywni. Co istotne, konto można aktywować ponownie w dowolnym momencie.

Jak usunąć FB na trwałe?

Usunięcie konta jest bardzo proste, zanim jednak to zrobimy, zastanówmy się nad tym i jeżeli jest taka konieczność, pobierzmy wcześniej z konta całą zamieszczoną na nim zawartość (filmy, zdjęcia). Gdy jesteśmy już zdecydowani, wystarczy wejść w górny panel, nacisnąć symbol trójkąta w roku i kliknąć Ustawienia. Następnie z bocznego menu należy wybrać opcję Twoje informacje na Facebooku i kliknąć Dezaktywację i usuwanie. Ostatnie kroki to po prostu wybranie opcji Usuń konto, a następnie postępować zgodnie z poleceniami – Kontynuuj dezaktywację – wprowadzić hasło – Kontynuuj i na końcu Usuń konto.

Co istotne, konto nie jest usuwane od razu – cała procedura trwa dokładnie 14 dni. Jest to czas na przemyślenie i ewentualne cofnięcie swojej decyzji – tak, możliwe jest anulowanie usunięcia konta. Wystarczy w ciągu tego czasu po prostu zalogować się ponownie i kliknąć opcję Anuluj usunięcie. Co istotne – nie od razu są też usuwane wszystkie dane i pliki, zazwyczaj na ich trwałe zniknięcie z serwerów potrzeba nawet 90 dni, to oznacza, że inni użytkownicy mogą wciąż widzieć wysyłane do nich wiadomości czy pliki, pomimo usuniętego konta.

Jak zdezaktywować konto na FB?

Istnieje jeszcze opcja czasowego zawieszenia konta na FB bez jego kasowania na trwałe. W ten sposób, jeżeli zajdzie nas taka ochota, możemy zrobić sobie przerwę od mediów społecznościowych, przy czym nie stracimy żadnych danych z konta. Jedyna różnica jest taka, że inni użytkownicy nie będą mogli zobaczyć naszego profilu na FB – cała reszta pozostaje bez zmian. Konto dezaktywuje się podobnie, jak się je usuwa, czyli wchodzi się w Ustawienia, później w Twoje informacje na Facebooku, następnie w opcję Dezaktywację i usuwanie i na końcu wybieramy Dezaktywuj konto.

Co ważne – dezaktywacja działa od razu, z tą różnicą, że niczego nie tracimy i możemy powrócić do normalnego działania konta w każdym momencie, niezależnie od tego, jak długą przerwę sobie zrobimy.

Ponowna aktywacja jest też bardzo prosta. Wystarczy po prostu ponownie się zalogować na konto przy użyciu swoich danych do logowania (adres e-mail, numer telefonu). Jeżeli nie chcemy pozbywać się Facebooka, ale zamierzamy zrobić sobie od niego wakacje – taka dezaktywacja jest przydatną opcją.